Organizirani posjeti tvrđavi Klis

Davno prije nas, kroz cijelu povijest, sve do današnjih dana, brojni veliki mislioci ponavljaju kako oni narodi, koji ne poznaju i ne cuvaju spomen na vlastitu povijest i kulturu, u buducnosti, u pravilu, bivaju kažnjeni gubitkom vlastita identiteta. Takva stvarnost vjerojatno nikad nije bila u tolikoj mjeri izražena kao u vremenima današnje sveopce globalizacije.

 

Osobito su u tom smislu su ugroženi mali narodi poput našega hrvatskog u slucaju da mu se iz nemara i slicnih razloga dogodi prekid tradicije uzrokovan propustom u odgoju i edukaciji mladih naraštaja. Postoje mjesta koja i danas na najslikovitiji moguci nacin svjedoce o burnoj prošlosti našeg naroda, o žrtvi koju su naši preci nesebicno ugradivali u mozaik cjelokupne civilizacijske pripadnosti. Na to možemo i moramo biti ponosni i dužnost nam je prenositi na nova pokoljenja.

* * * * *

Jedno od najupecatljivijih takvih mjesta je Tvrđava Klis, jedno od povijesno najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja u Hrvatskoj i cijeloj Europi.

 

O njezinoj važnosti najrjecitije svjedoce povijesni epiteti "Klis-kljuc Dalmacije", "Klis-predzide kršcanstva" (antemurale christianitatis), "Klis-oltar hrvatske domovine", "Klis-vrata Splita" ... 

 

Mnoštvo očuvanih kulturno-povijesnih ostataka iz raznih razdoblja turbulentne prošlosti u njezinoj unutrašnjosti, skladan krajolik i predivan pogled na Split i srednju Dalmaciju, samo su neki od razloga za odgojno edukacijski i rekreacijsko relaksacijski posjet tomu baštinskom lokalitetu. 

 

 

* * * * *

Tvrđava Klis, osim u povijesnom aspektu, upravo je idealno mjesto iz kojega je moguce učenicima prakticno, vrlo sadržajno i slikovito, predočiti ono sto uče u teoriji o različitim zemljopisnim pojmovima, biljnom svijetu, prirodi i slicnim fenomenima ambijenta iz njihova neposredna okruženja. Kako biste na najbolji način doživjeli povijesni ambijent tvrđave pozivamo Vas da posjetite Tvrdavu Klis u sveukupnom aranžmanu Povijesne postrojbe "Kliški uskoci", koja podrazumijeva njihov interaktivni boravak, a koja obuhvaca sljedeće sadržaje:

* Prijevoz autobusom prema dogovorno odredenim terminima polaska / povratka

* Organizirani doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliških uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem iz pripadajuceg doba slavne uskočke srednjovjekovne prošlosti

* Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar kompleksa tvrđave u pratnji uskočkih vodiča

* Posjet sakralnom objektu povijesne crkve sv. Vida unutar zidina Tvrđave

* Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice unutar Tvrđave

* Stručno-tematski osmišljene kreativne radionice

* Atrakcija uskočke izvedbe :

-mačevalačkih dvoboja

-pucanja iz kubura

-promatranje, obučavanje i sudjelovanje u gadanju meta sportskim lukom i strijelom

* Domjenak u povijesnom ambijentu Tvrđave uz nezaboravno druženje s Kliškim uskocima

 

Radujemo se Vašem dolasku. 

 

Mobitel: 098 / 177 18 36